Uit de gemeente

We zijn op weg

Utrecht staat er goed voor! De economie groeit, de werkeloosheid daalt en er komen banen bij. Het spreekwoordelijke ‘huishoudboekje’ van de gemeente is op orde. Het college van D66, GroenLinks, SP en VVD levert. In de vierde voorjaarsnota van deze coalitie wordt opnieuw flink geïnvesteerd in een stad die schoon, heel en veilig is, worden problemen uit het verleden opgeruimd en maken we de groei van de stad mogelijk.

Daarmee zijn we er echter niet: de groei van de stad stelt ons ook voor grote kansen en uitdagingen.

Utrecht is niet in een dag gebouwd en nog steeds kunnen we de sporen zien van de grote groeistuipen die onze stad heeft meegemaakt. Het Zocherpark is een mooie en tastbare herinnering uit de tijd dat de stad uit haar oude middeleeuwse jasje, begon te groeien. We kunnen veel leren van deze omvangrijke stadsuitbreiding, zowel in positieve als negatieve zin. Want Utrecht groeit en er is voor elk wat wils.

Die verdere uit- en inbreiding van de stad leidt wel tot een grotere druk op de omliggende omgeving en stelt ons voor vragen over bereikbaarheid en leefbaarheid. Ook het financiële aspect speelt wat de VVD betreft ook een belangrijke rol. De keuze die we gaan maken voor de ontwikkeling voor de tweede fase Stationsgebied, de westelijke stadsboulevard en de Merwedekanaalzone zullen wat ons betreft met name op deze aspecten worden beoordeeld: leefbaarheid, bereikbaarheid en financiële haalbaarheid.

Uitdagingen zijn er ook: hoe maken we van de Versnelling Overvecht een succes? Hoe bestrijden we effectief en structureel vormen van ondermijning die ook in Utrecht zichtbaar zijn? Hoe zorgen we ervoor dat meer Utrechters van een uitkering naar een betaalde baan gaan? Hoe brengen we de gemeentelijke vastgoedportefeuille op orde. Meer daarover ook in de commissies. Maar voor vanavond de centrale vraag: wat voor stad wil Utrecht zijn?

Utrecht is wat de VVD betreft een stad voor iedereen die iets van zijn of haar leven wil maken. Een stad voor iedereen die de Nederlandse waarden onderschrijft en – naar vermogen – een bijdrage levert. Voor al die mensen zijn we een stad die ruimte biedt, waar je elke dag nieuwe kansen krijgt, waar je zelf bepaalt wie je partner is en waar we je helpen opstaan als je bent gestruikeld. Een grenzeloze stad waar we wel grenzen stellen als dat nodig is en duidelijk zijn wat we van onze bewoners mogen verwachten: vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid.

We zijn in stad in het hart van het land. En Utrecht is geen eiland. Onze wegen houden niet op bij de grens van de gemeente. Dat betekent ook dat we moeten samenwerken om verder te komen. Op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en nog heel veel andere onderwerpen. Dat doen we met het rijk, provincie en andere bestuurslagen. Samenwerken betekent dat je ook over je eigen schaduw moet kunnen heenstappen en dat je soms je zin niet krijgt. Het heeft dan geen zin om als een vierjarige kleuter te blijven jammeren. We staan als gemeente niet met onze rug naar de regio en de rest van Nederland, maar nemen verantwoordelijkheid: ook als het even niet uitkomt.

Zo bouwen we verder aan het fundament voor de groeiende stad.