Netwerk VVD Utrecht

Utrechtse Twisten: het jaar 1482 en 2018

Utrecht barst van de dossiers die een flinke portie realistisch en optimistisch liberalisme kunnen gebruiken. En toch gaat ik het dit keer over iets anders hebben: het Utrechts gemeenteraadstoneel.

De omstreden moskee AlFitrah moet na uitspraak van de rechter haar pand in Overvecht verlaten, de nieuwe beoogde locaties voor de tippelzone zorgen voor woede en onrust onder bewoners en ondernemers en het ‘Utrechts Centrum voor de Kunsten’ zegt wederom extra gemeentelijke subsidie nodig te hebben om niet om te vallen. Allemaal belangrijke dossiers, maar in dit artikel is daar verder niets over te lezen. Dit artikel gaat over het Utrechts gemeenteraadstoneel. Een traditie die symbool staat voor jarenlang goed politiek samenwerken.

Elke 2 jaar vindt in de gemeenteraadszaal op het Stadhuis het gemeenteraadstoneel plaats. Zo ook afgelopen zondag 3 september. Het toneelstuk ‘Utrechtse Twisten’ werd 3 keer opgevoerd, alle keren met een uitverkochte zaal. Deze traditie van gemeenteraadstoneel is op meerdere manieren bijzonder te noemen.

Onderwerp van het gemeenteraadstoneel is altijd een historische of belangrijke Utrechtse gebeurtenis. Dit keer ging het over de ‘Tweede Utrechtse Burgeroorlog’ die zich rond het jaar 1482 afspeelt. De Hoekse en Kabeljauwse gemeenschappen liggen met elkaar overhoop. Tijdens de Slag bij Westbroek wordt Westbroek geplunderd, platgebrand en uitgemoord, bisschoppen worden vernederd door naakt op mestkarren te worden gebonden. Om de chaos compleet te maken belandden vermeende heksen op de brandstapel en trekt keizer Maximiliaan van Oostenrijk met zijn leger van 12.000 soldaten en 200 ruiters op richting Utrecht. Uiteindelijk wordt de vrede op 3 september 1483 getekend, wat een einde maakt aan jarenlang veel geweld.

Aan het gemeenteraadstoneel doen verschillende raadsleden, wethouders en griffiemedewerkers mee. Het groepje amateur-acteurs wordt elke keer geweldig goed ondersteund door regisseurs en schrijvers Paul Feld (Sharing Arts Society) en Erik Snel (Theatergroep Aluin). Theater Kikker zorgt voor de productie zodat het toneelstuk krachtiger wordt door goed geluid en licht. Monique van Veelen zorgt voor de nodige coördinatie en ambtelijke ondersteuning.

Maar, het gemeenteraadstoneel is meer dan een groep politici, bestuurders en culturele professionals die samen avonden repeteren en het leuk vinden om om een grappige en Utrechtse voorstelling neer te zetten. Het staat symbool voor hoe er in de gemeenteraad van Utrecht wordt samengewerkt: met respect. Utrecht is de enige gemeente waar deze traditie bestaat en al jarenlang standhoudt. Het idee is opgezet door Utrechts ex-griffier Ad Smits. Die ervan overtuigd was dat een gemeenteraad waar de onderlinge verhoudingen goed zijn, niet alleen een raad is die goed samenwerkt, maar ook een raad die toegankelijk is voor haar inwoners en professionaliteit uitstraalt.

De reacties van de bezoekers van het toneel zijn dan ook lovend: “Wat leuk dat jullie dit doen!”, “Zijn jullie echt allemaal raadsleden en wethouders?”, “Ik wist niet dat je zo het Stadhuis in kon lopen!”.

Autobranden, radicalisering en criminele jongeren groepen. Utrechtse twisten: ze zijn van alle tijden en worden in de politiek uitvergroot. Met liefde laat ik de linkse partijen in Utrecht zien, dat hun keuzes er echt niet voor zorgen dat Utrecht mooier, vrijer en liberaler wordt. En dat mensen veel meer kunnen en willen, dan dat zij voor ogen hebben. Het scherp en duidelijk neerzetten van ons Utrechtse VVD geluid en het uitdagen van andere partijen is zeker niet erg, zolang het maar gericht blijft op de inhoud en met als doel: een nog mooier Utrecht.

Ik hoop dat de volgende Utrechtse gemeenteraad die start in april 2018 na een intensieve lokale campagne, net zo goed en met respect kan samenwerken als de huidige gemeenteraad. Niet alleen omdat ik erin geloof dat wij op die manier het beste voor Utrecht kunnen bereiken, maar ook omdat ik graag nog een keer mee doe met het Utrechtse gemeenteraadstoneel..