Netwerk VVD Utrecht

Utrecht is klaar met autobranden, en ik ook

In Utrecht zijn de afgelopen weken 28 auto’s in vlammen op gegaan, hiervoor is nog niemand aangehouden: onacceptabel. Politie, gemeente en andere veiligheidsprofessionals doen hun stinkende best, maar het lijkt (nog) niet te baten. Wat de Utrechtse VVD betreft, worden alle denkbare maatregelen van de plank gehaald om de daders te pakken, te straffen en schadevergoeding te verhalen.

Utrecht wordt sinds een aantal jaar geteisterd door autobranden. Het hele jaar door worden auto’s in de brand gestoken met een flinke piek tijdens de feestdagen in december. De verhalen van de gedupeerden zijn schrijnend. Een busje van een ouderenverzorgingshuis waardoor ouderen niet meer gebracht kunnen worden naar familie of de stad en een bruidspaar die hun bruiloft moest uitstellen, omdat er eerst de broodnodige auto aangeschaft moest worden. Voor slachtoffers is een autobrand flink schrikken. Vlak voor hun deur wordt hun auto afgebrand. Het is daarnaast vooral vervelend, omdat schade door verzekeringen niet altijd vergoed wordt. Het wordt extra vervelend wanneer blijkt dat daders niet worden gepakt en bestraft.

Wat de Utrechtse VVD betreft, is het tijd voor innovatieve en onorthodoxe maatregelen. Whatsappgroepen zijn een goed idee, extra handhaving en politie ook, maar het is niet genoeg. Er liggen op dit moment 3 camera’s op de plank bij de gemeente, waarom staan die nog niet op straat bij de hotspots? Donderdagavond j.l was er op het Utrechtse Stadhuis een gesprek met politie, jongerenwerk en veiligheidsambtenaren over de autobranden. Daar bleek maar weer eens uit dat het beëindigen van de autobranden en het pakken van de daders door 1 van de volgende 2 dingen moet gebeuren: mensen moeten gaan praten en daders moeten op heterdaad betrapt worden.

Meldingsbereidheid

Na veel onderzoek en het bij elkaar puzzelen van politie-informatie, is de politie tot de conclusie gekomen dat de daders van autobranden jongeren zijn tussen de 12-18 jaar. Zij steken auto’s in de brand vermoedelijk als vermaak, zonder zich te realiseren (of te interesseren) welk leed het aan kan richten. Deze jongens scheppen onderling op over hun daden. Hun ouders, buren, familie of broertjes en zusjes weten hier wellicht ook van, of hebben een vermoeden.

Om de meldingsbereidheid te verhogen heeft de Utrechtse VVD samen met het CDA Utrecht aan de burgemeester gevraagd om tipgeld in stellen. Utrecht heeft hier immers een aantal jaar geleden ook mee gewerkt. De burgemeester stemde in en op dit moment staat er een beloning van 20.000 euro uit. Veel geld, maar dit is zo terugverdiend als dat betekent dat de dader(s) gepakt en bestraft worden.

Betrappen van de daders

Het woord cameratoezicht is bij de meeste Utrechtse partijen een vies woord, niet wat de Utrechtse VVD betreft. De Utrechtse VVD pleit al sinds 2016 voor het gebruik van flexibel cameratoezicht. In 2017 is er een pilot geweest om te kijken hoe flexibel cameratoezicht kan werken. De pilot is nu voorbij en de camera’s worden niet mer gebruikt. Wat ons betreft, wordt in de wijk zo snel mogelijk cameratoezicht opgeschroefd en ingevoerd.

Ook wij realiseren ons dat cameratoezicht niet het gouden ei van Columbus is. Beeldmateriaal van wat er in een buurt gebeurt, kan echt zeker helpen bij het opsporen van de daders. Het kan relevante informatie over wie zich wanneer in de wijk bevindt en de politie helpen tijdens een achtervolging.

Utrecht heeft genoeg van de autobranden en ook de Utrechtse VVD. Politie en gemeente doen hun stinkende best. Nu is de politiek aan de beurt. Donderdag 8 februari debatteert de Utrechtse gemeenteraad over de autobranden. Tijdens dit debat gaat de Utrechtse VVD zo veel mogelijk denkbare maatregelen en instrumenten aan de burgemeester ter beschikking stellen om daders op te sporen. Wij kiezen voor doen. Ik ben benieuwd hoe ver andere politieke partijen bereid zijn om te gaan..  U kunt het debat live volgen door in het stadhuis op de publieke tribune te gaan zitten of door het live via de stream te volgen (utrecht.nl).

Utrecht is een prachtige gemeente. Ik ben er niet voor niets 12 jaar geleden verliefd op geworden. Laten we onze prachtig gemeente, steden en buurten koesteren en voorkomen dat deze jongens de baas worden op straat. Politiek: doe niet zo moeilijk en geef de burgemeester de ruimte die hij nodig heeft, buurtbewoners: blijf melden en blijf scherp en misschien hebben we deze daders dan snel te pakken.

Utrecht is klaar met autoterreur: ‘Rotjochies zijn niet de baas op straat’