Netwerk VVD Utrecht

LUstrum

Toen op 24 januari 1948 in het Amsterdamse Bellevue theater onze Volkspartij voor Vrijheid en Democratie werd opgericht, waren er veel ambities en was er weinig geld. Misschien niet de meest ideale situatie om een nieuwe politieke partij te beginnen, maar het vertrouwen in de nieuwe partij was groot. Eindelijk ontstond er een heuse volkspartij. Dat vertrouwen was er zeker in Utrecht, want hier waren we er als de kippen bij om een plaatselijke VVD-afdeling op te richten.

70 jaar later staat de Utrechtse VVD als een huis. Als een betrouwbare coalitiepartner. Als een kritische, en ook constructieve oppositiepartij. Een partij die sinds 1948 met beide voeten midden in de Utrechtse samenleving staat. Die zorgt voor een stevig en positief liberaal geluid rondom de Domtoren, al zeven decennia lang. Dat liberale geluid klinkt onder meer door in het huisorgaan Liberaal Utrecht, waar ik – in mijn periodeals gemeenteraadslid en wethouder (1990-2005)– altijd graag voor schreef. Als burgemeester doe ik dat niet. Benoemden nemen terughoudendheid in acht – u weet het – als het om partijpolitieke onderwerpen gaat. Zeker en vooral in onze stad zelf.

Ik ben daarom bijzonder vereerd dat de redactie – lees de burgemeester van de Gijsbrecht van Walenborchstraat Irene Crul – mij vroeg iets te schrijven voor deze speciale editie van Liberaal Utrecht (LU). Dat doe ik met plezier. Alleen al omdat dit op voorhand een historische uitgave is. In de eerste plaats omdat dit de laatste papieren uitgave is van het blad. De VVD is 70 jaar jong en blijft met zijn tijd meegaan. Begrijp inmiddels dat wij er op kunnen vertrouwen dat het vertrouwde VVD-geluid ook in volledig digitale vorm blijft doorklinken.Maar in de tweede plaats vooral omdat deze uitgave van de LU een bijzonder LUstrum markeert. 70 jaar VVD in de Domstad. Een mooie mijlpaal voor degenen die verwant zijn met de liberalen inUtrecht, een uitgave bovendien waar ik graag een steentje aan bijdraag.

Ik wens u veel leesplezier toe met deze feestelijke uitgave van Liberaal Utrecht. En ik feliciteer de afdeling Utrecht van de VVD van harte met het 70-jarig bestaan.

Jan van Zanen