Netwerk VVD Utrecht

#klikogate

Natuurlijk, de stad heeft grotere problemen. 485 miljoen euro voor een vertraagde tramlijn, de omgeploegde zandbak van FC Utrecht of terugkerende, geradicaliseerde IS-strijders. Maar in mijn wijk houdt #klikogate de gemoederen bezig.

De bewoners van een stuk of acht huizen zetten hun grijze container al sinds jaar en dag op de hoek van twee straten. De vuilniswagen kan er daar makkelijk bij. Het lijkt een logische plek die niemand tot last is, maar daar denkt de bewoner van het hoekhuis opeens anders over. Hoewel hij zijn huis verhuurt en slechts zelden in Utrecht is omdat hij in het buitenland woont, vindt hij dat de containers een “uitrit” blokkeren. Die uitrit is alleen niet als zodanig herkenbaar en wordt slechts zeer zelden gebruikt.

De boze bewoner neemt maatregelen. Met graffiti schrijf hij op de (openbare) stoep: “hier geen kliko’s”. Stap twee is een ‘informatiecampagne’ waarin alle andere bewoners een briefje in de bus krijgen met het verzoek hun kliko niet meer op de vertrouwde plaats te zetten.

Verdergaande fysieke maatregelen laten niet lang op zich wachten. Eerst verplaatst de boze bewoner de in zijn ogen verkeerd neergezette kliko’s een klein eindje. Dat escaleert tot het verstoppen van de kliko’s in de wijk. Mensen vinden hun container honderden meters verderop pas, weggestopt achter parkeerautomaten, bosjes of verkeersborden. In de Whatsapp-groep van de buurt ontstaat een mix van emoties. Relativerende humor, digitaal schouderophalen, maar natuurlijk ook boosheid.

Het is makkelijk – en terecht – om #klikogate te bagatelliseren ten opzichte van het echte Leed in de wereld. Je container moeten zoeken na een lange werkdag, die soms door het verstoppen niet eens geleegd is, valt in de categorie ‘klein leed’. Toegegeven. Tegelijkertijd is het niet verbazingwekkend dat sommige bewoners enige frustratie tonen, om het voorzichtig te zeggen.

Er komt een gesprek met buurtbewoners onder begeleiding van een bemiddelaar. De boze bewoner laat verstek gaan. Hij zit waarschijnlijk in het buitenland. De wijk kan alleen maar afwachten tot de geradicaliseerde kliko-bestrijder terugkomt.