Uit de gemeente

Het jaar dat pinautomaten een veiligheidsrisico werden

Opgeschrikt worden door een grote knal, kapot spattend glas, een rondvliegende fiets, explosieven, het klinkt als een Amerikaanse actiefilm, maar niets is minder waar.

Zaterdagochtend 3 augustus j.l. wordt ondernemer Erkan Guzel gebeld over de ravage aan zijn fietsenwinkel op het Smaragdplein na een poging tot plofkraak. De zware explosieven die de criminelen hebben gebruikt, creeeren een knal die tot in Nieuwegein en Zeist te horen is. (Bron: Algemeen Dagblad 04-08–2018) https://www.ad.nl/utrecht/ravage-na-plofkraak-in-utrecht-het-leek-een-aanslag-het-is-hier-net-een-oorlogsgebied~a269e3ae/

Utrechtse wordt steeds vaker opgeschrikt door (soms mislukte) plof- en ramkraken. Daarbij worden de gebruikte explosieven, steeds zwaarder en de ravage steeds groter. Het hebben van een pinautomaat in de buurt is een veiligheidsrisico geworden voor inwoners en een potentiële grote kostenpost voor ondernemers. Tijd voor ingrijpen.

De Rabobank heeft al aangegeven geldautomaten in de buurt van woningen weg te willen halen.  Tijdens het zomerreces heb ik onze burgemeester gevraagd om met alle banken die pinautomaten in Utrecht hebben, te kijken naar locaties voor huidige en toekomstige pinautomaten die veiliger zijn voor inwoner en ondernemer. 

Dat zou kunnen betekenen dat pinautomaten niet meer recht onder woningen worden geplaatst of dat automaten achter een deur verborgen worden waar je alleen met jouw pinpas in kan. 

Verder heb ik extra informatie gevraagd over de daders, de hoogte van de straffen die ze krijgen als ze gepakt worden, de betaalde schadevergoedingen aan ondernemers en inwoners en nog wat data over aantal en zwaarte van plofkraken van de afgelopen 3 jaar.

Eigenlijk vind ik het bezopen dat we het in Utrecht moeten hebben over het verplaatsen van pinautomaten en dat er nog te veel daders vogelvrij rondrijden door ons mooie Utrecht. Met het verplaatsen van pinautomaten nemen we het veiligheidsrisico weg voor inwoners en ondernemers, maar verplaatsen we ook het probleem: criminelen worden er niet mee opgespoord.

Gelukkig komen er onder andere dankzij inzet van onze landelijke VVD, extra agenten naar regio Utrecht en lijkt er extra geld te zijn voor rechercheurs. Een mooie begin maar we zijn er nog niet. Utrecht groeit en de criminaliteit groeit mee, een bijeffect, een groeistuip waar we met de juiste maatregelen, straffen en aanpakken hopelijk later op terugkijken als het keerpunt waar de rechtsstaat het won van de criminaliteit. 

Queeny Rajkowski

raadslid VVD Utrecht

Foto: Olnnu CC BY SA 3.0 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plofkraak#/media/File:Distributeur_billets_attaqué_02.JPG