Uit de Tweede Kamer

In het pak genaaid

Op moment van schrijven ben ik precies 169 dagen Tweede Kamerlid. En toch voelt het alsof het eigenlijk nog steeds echt moet beginnen. Niet zo gek, want het wordt nu wel eens tijd voor een kabinet, toch? Zoals ik de vorige keer al schreef staat deze periode gelukkig niet synoniem aan niks doen. De wereld draait gewoon door en dus de Kamer ook. Dat was voor de zomer zo, maar ook in de zomer. Want reces is geen vakantie. Op bezoek bij inspirerende voorbeelden, het wel en wee van de formatie en in mijn geval: gezinsuitbreiding. Het was een drukke en mooie zomer! En door. Mijn tijdelijke portefeuille behelst een deel onderwijs en een deel arbeidsmarkt. Ik zoom deze keer in op het onderwijs en dan specifiek het Middelbaar Beroeps Onderwijs, het MBO.

Onlangs sloegen jongerenorganisaties alarm over de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder jongeren daalt gelukkig wel, maar dat betekent niet dat elke opleiding ook goed aansluit op de arbeidsmarkt. Dat kan beter. En vooral: we moeten dat ook echt beter doen. De VVD staat ervoor dat elke opleiding perspectief op werk moet bieden. Je volgt geen opleiding om daarna in de kaartenbak van het UWV terecht te komen. Werk aan de winkel. In dat licht ben ik blij met dat de Kamer voor de zomer in meerderheid mee is gegaan met mijn voorstel om in het hele onderwijs verplicht een studiebijsluiter in te voeren. Net zoals je bij een financieel product informatie moet krijgen over de risico’s, moet dat bij het kiezen van een studie ook. Hoeveel les krijg je, kan je een stage vinden en wat zijn daarna je kansen op werk. En zoals het werkt in de politiek, de komende tijd ga ik strak in de gaten houden dat de minister dit voorstel ook snel gaat uitvoeren!

Dat er nog dingen beter kunnen doet natuurlijk geen afbreuk aan wat er allemaal al goed gaat binnen het mbo. Het Middelbaar Beroepsonderwijs heeft namelijk zoveel te bieden! Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar heel veel in ons dagelijks leven hebben we te danken aan mbo-talent. Als woordvoerder mbo is het mijn missie om dat belangrijke vakmanschap meer te laten zien en waarderen. Binnenkort is het prinsjesdag. En dat is een mooie gelegenheid om daar aandacht voor te vragen. Of het nu gaat om het verzorgen van de paarden voor de koets, de bloemen en inrichting van de Ridderzaal of alle (on)zichtbare beveiliging. In het kader van de  Dit is MBOcampagne heb ik studenten Noah Strijbos & Bo Broers van het Summa College gevraagd mij te helpen bij mijn eerste Prinsjesdag-outfit, oftewel: om mij op een positieve manier in het pak te naaien😊. Onlangs was de eerste passessie – zie hier het eerste resultaat en volg mijn Facebook pagina om ook te eindresultaat te zien! Www.facebook.com/ DennisWiersmaVVD

Filmpje van de passessie: