Uit de gemeente

In de startblokken

De stemmen zijn geteld, de uitslag is bekend, de zetels zijn verdeeld, de onderhandelingen zijn rond en de nieuwe coalitie is rond. De komende tijd bestuurt een coalitie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie de stad. De Utrechtse VVD-fractie staat klaar om (als grootste partij in de oppositie) de politieke strijd aan te gaan.

Vrijdag 1 juni jl. presenteerde de drie partijen hun akkoord ‘Utrecht: ruimte voor iedereen’. In het akkoord doen ze voorstellen om de komende vier jaren in totaal 115 miljoen euro anders te besteden. De parkeertarieven en de ozb gaan omhoog, de financiĆ«le behoedzaamheid wordt losgelaten en de nieuwe coalitie geeft het vrijgemaakte geld uit aan onderwijs, maatschappelijke opvang en verduurzaming van de stad. De milieuzone wordt uitgebreid, zowel geografisch en qua categorieĆ«n auto’s. Het goede nieuws is wel dat de nieuwe coalitie de tippelzone wil sluiten en dat er meer geld (ook structureel) beschikbaar komt voor de aanpak van verkeersonveilige situaties.

De fractie is gemotiveerd om vol optimisme en realisme de komende tijd oppositie te gaan voeren. De nieuwe coalitie heeft een kleine meerderheid en hun akkoord blinkt uit in vaagheden: weinig concrete maatregelen. Genoeg munitie om mee aan te slag te gaan. We hebben een ambitieus programma ‘Thuis in Utrecht’ dat we willen uitvoeren. Daarvoor zullen we op zoek moeten gaan naar steun bij de andere partijen, zowel in de coalitie als in de oppositie.

Op 21 maart jl. werd de VVD met afstand de grootste partij ten westen van het kanaal. De fractie voelt in het bijzonder een verantwoordelijkheid om voor hen de politieke strijd aan te gaan met het nieuwe links-christelijke blok. Tegelijkertijd is ook de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 begonnen. En daarbij kunnen we alle hulp gebruiken. Schroom dus niet en neem contact op de fractie of het bestuur. We zijn druk bezig met de bemensing van de commissie die de fractie kunnen ondersteunen bij haar werk. Ook gaan we weer de buurten en wijken in. Samen gaan we een mooie periode tegemoet, op weg naar nieuwe electoraal succes.