Netwerk VVD Utrecht

Hoe roze ben jij?

VVD Utrecht organiseerde het evenement “ Hoe roze ben jij” op 6 november 2017. In Cafe Kalff kwamen vertegenwoordigers van COC, Jongeren werk Utrecht en Utrecht canal pride samen. Daar gingen ze met kamerleden Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Judith Tielen en raadslid Queeny Rajkowski in gesprek over de onderwerpen veiligheid en discriminatie.

Onder leiding van dagvoorzitter Judith Tielen trapte Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius de avond af met een introductie over wat er landelijk al gedaan is voor de LHBT-gemeenschap hierbij kan je denken aan het roze stembusakkoord. Simon Timmerman van COC Midden Nederland vergezelde Dilan op het podium.

Simon gaf voorbeelden van wat ze als COC Midden Nederland tegen komen zoals homo’s die in elkaar geslagen worden en homo’s die nagekeken worden.

“Wanneer er homogeweld voor komt dan zie je hoe de gemeenschap zich verenigd om te laten zien dat wij hier niet achter staan.”

Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Ook is het onderwerp van voorlichting besproken waar ze beide unaniem in waren dat voorlichting van groot belang is voor de beeldvorming. Klassen die zich volledig ziekmelden op de dag van de voorlichting kan dan ook gewoon niet. Of scholen die weigeren mee te werken. Charly en Souad van Jongerenwerk Utrecht staan dagelijks veel in contact met jongeren in de wijk Overvecht. Ze konden dit beamen dat het nog steeds een lastig en gevoelig onderwerp. Souad is actief op een middelbare school waar ze een lesbisch stel hebben. Hier viel haar op dat het nog steeds een lastig onderwerp is. Ze bespreken het onderwerp ook niet actief met de jongeren. Haar viel het op dat het meer te maken heeft met culturele gevoeligheid, dan dat het een religieuze kwestie is.

Robbert Kalff voorzitter van de Utrecht Canal Pride en eigenaar van Cafe Kalff vertelde zijn ervaring. Dat bij de LHBT-gemeenschap de beperkte zichtbaarheid het grote probleem is. Dat een Canal Pride net als een regenboog vlag belangrijke symbolen zijn. Juist om aan de buitenwereld te laten zien dat wij er als LHBT-gemeenschap zijn en dat wij niet uit een kleine groep bestaan.

Samen met Dilan kwam Robbert tot de conclusie dat voorlichting belangrijk is, maar dat er ook zeker meer mogelijkheden moeten zijn voor een harde aanpak.

Raadslid Queeny Rajkoswki kon dat laatste aspect dan ook zeker meenemen voor eventueel camerahandhaving voor de twee LHBT cafe’s in Utrecht. Net als dat toegang voor voorlichters op scholen belangrijk is, dat er geen lege klassen zijn bij een LHBT-voorlichting.

Diversiteit en veiligheid zijn belangrijke onderwerp binnen de VVD. Dit event heeft weer laten zien dat er ook in Utrecht nog veel te doen is voor de LHBT-gemeenschap. Ik, Siau Ping Dorenbos ben dan ook vereerd dat ik benoemd ben tot LHBT-ambassadeur voor de regio Utrecht en omstreken. Als ambassadeur ben ik de contactpersonen voor de LHBT-samenleving en LHBT-organisaties. En kan ik de schakel vormen tussen de lokale als landelijke politiek. Met als doel om ervoor te zorgen dat wij als VVD beter voor ook de LHBT laag van de samenleving op kunnen komen. De onderwerpen die mijn focus gaan krijgen als LHBT Ambassadeur zijn veiligheid en discriminatie. Dit zijn in mijn ogen de lastigste, maar ook de beste onderwerpen om aan te pakken voor de LHBT’ers in Utrecht.