Van de voorzitter

Het harde werken beloond!

In de late avond van 21 maart of eigenlijk de vroege ochtend van 22 maart werd duidelijk dat de Utrechtse VVD is gegroeid. Ruim 5.000 meer kiezers vergeleken met 2014 hadden voor de VVD gekozen wat resulteerde in 1 zetel meer in de Gemeenteraad.

Sinds half januari waren we met veel teams in de weer. We zijn van deur tot deur gegaan om in gesprek te gaan met iedereen. In totaal zijn we bij meer dan 6.000 huizen langs geweest en dat was niet mogelijk geweest zonder alle vrijwilligers die hebben meegeholpen. Kandidaat of niet, het maakte niet uit. De kou werd getrotseerd om posters te plakken, te canvassen of te flyeren. De afgelopen maanden hebben we veel mensen gesproken, mensen die twijfelden op wie ze moesten stemmen, maar ook mensen die al lang wisten dat de VVD hun stem verdienden.

Natuurlijk konden we niet overal zijn en daarom kozen we ervoor in een aantal buurten extra aanwezig te zijn. Deze strategie bleek heel succesvol, we werden in Vleuten-de Meern zelfs de grootste partij en ook in Leidsche Rijn werden we groot: tweede net achter D66.

Bij het bekend maken van de definitieve uitslag was de verrassing misschien nog wel groter: Tess Meerding bleek met ruim 1.200 voorkeurstemmen bij de nieuwe fractie te zijn gekozen door de Utrechtse kiezer. Ook verder op de lijst bleken veel kandidaten voorkeurstemmen te hebben gehaald, van buren, vrienden of collega’s. Kortom we kunnen terugkijken op een zeer succesvolle campagne en een mooie verkiezingsuitslag.

Via deze weg wil ik iedereen bedanken die ons het afgelopen jaar heeft gesteund, op welke manier dan ook, door op ons te stemmen, ons financieel te steunen of door kilometers te canvassen. In de ALV van 16 mei zullen we uiteraard nog uitgebreid stil staan bij deze geweldige prestatie.

Inmiddels is de nieuwe fractie geïnstalleerd en ik wil hen namens het bestuur van harte feliciteren en veel succes wensen om Utrecht de komende jaren nog mooier en beter te maken. Namens de fractie hebben Dimitri en Queeny gesprekken gevoerd met Groenlinks en D66 voor het vormen van een coalitie. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de VVD een serieuze kans maakt op deelname aan een coalitie. Maar in welk vorm dan ook de fractie zal er alles aan doen om de ruim 20.000 Utrechters die op de Utrechtse VVD hebben gestemd zo sterk mogelijk te vertegenwoordigen.

De afgelopen maanden hebben we een enorm bruisende Utrechtse VVD gezien. Deze positieve energie is ook de Utrechter opgevallen en heeft ons veel nieuwe steun opgeleverd. Hierop willen we de komende jaren ook gaan verder bouwen. De komende maanden zal het bestuur dit met u in gang zetten.

Ondertussen zijn ook al de voorbereidingen voor de verkiezingen in 2019 gestart. Volgend jaar zullen we zowel voor de Provinciale Staten, Waterschappen als het Europees Parlement mogen stemmen. Uiteraard worden hiervoor veel nieuwe kandidaten gezocht.

Kortom de politiek is nooit saai en ook al is de Gemeenteraadscampagne nu beëindigd, we kunnen ook de komende tijd veel hulp gebruiken. Voor permanente campagne of commissies in de stad of daarbuiten in Provincie of Waterschappen. De keuze is aan u: Kies voor doen ook na de Gemeenteraadscampagne en meldt u aan.