Uit de Tweede Kamer

Met één druk op de knop…

Met één druk op de knop je hele huis verwarmd en dat terwijl je nog in de auto onderweg vanaf je werk bent. Met de dag verandert de wereld sneller. De Iphone X is nog niet uit of de supersonische nieuwste smartphone komt er al weer aan. Niet gek dat je je af en toe afvraagt hoe we dat nu allemaal moeten bijhouden?

Op die vraag is maar één antwoord: blijven leren. Op de werkvloer, bij een cursus of misschien wel bij de buurtvereniging. Want waar ik tegenwoordig toch best weleens hoor dat mensen denken banen te verliezen door de technologisering, zie ik – en gelukkig velen met mij – vooral veel kansen. Hoe mooi is het als een chirurg in opleiding met hulp van een 3d-printer, een computerprogramma en een joystick het vak al helemaal eigen kan maken. En misschien zelfs in de toekomst met robotisering nog secuurder en nog specialistischer ingrepen kan doen. Technologie maakt mogelijk.

En juist daarom is het van belang om ook onze eigen skills steeds weer aan te passen aan de voortschrijdende technologie en nieuwe vragen van de samenleving. En dat biedt kansen. Werk jij aan die lopende band en dreigt een machine je te vervangen? Dan moet die automaat toch gecontroleerd worden. Omscholen tot een beroep als controleur kan een uitkomst zijn. Of als die 3d-printer het jou als arts te moeilijk maakt, kan een cursus om te leren omgaan met zo’n apparaat je opeens bekwaam maken in een heel nieuw specialisme. In mijn werk als Tweede Kamerlid probeer ik mensen bewust te maken van het belang van je blijven ontwikkelen. Je moet niks, je hoeft niet de rest van je leven de schoolbanken in, maar denk vanuit kansen en pak die kansen ook. En gelukkig helpt de aantrekkende economie met honderdduizenden openstaande vacatures een mooi handje mee.

Technologie biedt je de kans om snel een nieuw specialisme eigen te maken. En dat nieuwe specialisme kan je tegelijk ook weer andere kansen opleveren. Je kan dus zeggen: ‘die technologisering zorgt ervoor dat ik mijn baan verlies’ of je kan je mindset aanpassen aan de tijd waarin we nu leven. En dat is nu juist waar ik voor pleit. Een mindset waarbij je een plan B hebt, je vooruit denkt en je in kansen denkt. Een mindset waarbij je je aanpast aan de veranderende wereld, je niet bij de pakken neerzit en bereid bent tot je blijven ontwikkelen. Om de wetenschappelijk zeer gewaardeerde Pipi Langkous maar even te citeren: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Al jullie ideeen om hier komende jaren nog beter werk van te maken zijn van harte welkom!