Uit de Tweede Kamer

Wat doet een nieuw kamerlid?

Ok, er is dan nog geen kabinet.. maar dat betekent niet dat je als nieuw Kamerlid niets te doen hebt. Inmiddels ben ik ruim 10 weken Kamerlid en begint er gelukkig ook een beetje gewenning te komen. Een beetje, want of dit eervolle werk als volksvertegenwoordiger ooit ‘gewoon’ wordt, betwijfel ik. Het is elke dag weer bijzonder om rond te mogen lopen in 200 jaar geschiedenis, met allerlei nieuwe mensen te mogen kennismaken en ondertussen te zoeken naar mooie ideeën om Nederland nog een stukje beter te maken. In mijn geval betekent dit dat ik me mag bezighouden met de belangrijke thema’s Onderwijs en Arbeidsmarkt.

Zo lang de formatie nog in volle gang is heb je als nieuweling de kans om een beetje in te komen. Hoe ziet dat eruit? Eigenlijk heel breed. Van kennismaken met andere Kamerleden of juist belangenverenigingen, tot het inlezen in hele stapels dossiers en ‘oefenen’ met alle mogelijkheden je als Kamerlid hebt. In de afgelopen weken mocht ik al proeven aan alle vakjes van de parlementaire bingo: het plenaire debat, procedure-vergaderingen, een algemeen overleg, rondetafelgesprekken, het stellen van schriftelijke vragen, een hoorzitting en een paar ‘technische briefings’. En hoewel het vaak nog even zoeken is hoe je dat allemaal precies doet, had ik ook al de eer om er in de buitenwereld een paar keer over te maken vertellen. Ook superleuk.

Zo mocht ik na onbevredigende antwoorden van de minister van Sociale Zaken op vragen over de export van kinderbijslag in de Telegraaf ‘los’ om Asscher ervan te overtuigen het toch anders te doen. Ik mocht in Buitenhof in gesprek over flexwerk onder jongeren, met de organisatie waar ik zelf ooit voorzitter was: FNV Jong. En ik maakte onlangs mijn eerste vlog over mijn Maiden Speech. Dat is je eerste speech die je in een plenair debat in de grote vergaderzaal mag geven. Een bijzonder moment. Benieuwd hoe dat was, bekijk hier mijn vlog: https://www.youtube.com/watch?v=Q2AA7asD2RQ

Ik zal de volgende keer wat meer vertellen over de onderwerpen waar ik me voorlopig mee mag bezighouden. Heb je al vragen of suggesties wat betreft Onderwijs of Arbeidsmarkt? Laat het me weten! Stuur een mailtje naar: d.wiersma@tweedekamer.nl.