Netwerk VVD Utrecht

De Uitslag

Woensdag 21 maart 21:00 uur: de stembussen zijn gesloten! En de spanning stijgt. Nu kunnen we er echt niets meer aan doen. Na maanden campagne voeren moeten we nu gezamenlijk afwachten. Eerst komt de exitpoll: 5 zetels. Dat valt tegen, zeker Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern niet meegenomen in de exitpoll. En ja, aan het einde van de avond komt de voorlopige uitslag voor Utrecht: 6 zetels! Wat geweldig!

Uiteindelijk blijkt bij de definitieve uitslag dat de Utrechtse VVD maar liefst 5.000 stemmen is gegroeid! En wat een eer om vanaf plaats 4 de Utrechtse VVD in de gemeenteraad te mogen vertegenwoordigen! Ik ben ongelooflijk blij met de 562 stemmen op mij: dat is van een heleboel Utrechters die ik niet ken, maar die wellicht duurzaamheid belangrijk vinden, o.a. vanuit mijn eigen wijk Wittevrouwen, maar ook vanuit heel veel andere wijken.

Donderdag 29 maart, ik loop de hele dag al zenuwachtig door het stadhuis rond. En dan is het eindelijk zover: de raadszaal vult zich met genodigden, en wij mogen naar beneden, naar de raadszaal. Nu is het grote moment: we worden geïnstalleerd als raadslid! Na een mooie toespraak van de burgemeester, komt daar het moment: “dat verklaar en beloof ik”.

Even voorstellen
Toch nog even voorstellen. Na in 2006 te zijn gestart als chef posters plakken en Halbe Zijlstra te helpen om de Tweede Kamer in te komen, na van 2010 tot 2016 campagneleider te zijn geweest, na 5 jaar in het Utrechtse VVD-bestuur te hebben gezeten, na mede het verkiezingsprogramma 2018-2022 te hebben geschreven, is het nu tijd om van achter de schermen naar voor de schermen te stappen: de raad in. Sinds mijn studententijd woon ik in Utrecht. Ik heb in diverse wijken gewoond: op kamers in Zuilen, in de Staatsliedenbuurt, in Lunetten, in Voordorp, in Lombok, aan de Biltstraat aan de Buiten-Wittevrouwen-zijde, en nu aan de andere kant van de Biltstraat: Wittevrouwen. Elke wijk heeft unieke eigenschappen die het wonen daar leuk maken. Na 2 economische studies heb ik als controller gewerkt bij Aegon, Politie Utrecht en de Nederlandse Zorgautoriteit. Daarna heb ik bijna 6 jaar als management consultant bij Deloitte gewerkt, waar ik vooral de overheid, NS en de zorgsector heb geadviseerd: door ziekenhuizen efficiënter te laten werken, kan er meer geld in ‘handjes aan het bed’ worden gestoken. Nu werk ik voor Cure4: een organisatie die administraties van zorginstellingen verbetert en overneemt. Ik vind het belangrijk om de maatschappij te verbeteren, of dat nu de zorg of de politie is, of dat nu direct of indirect is. En dat betekent ook de stap naar een duurzame wereld, ook in Utrecht.

Elektrische auto’s en laadpalen
Wie mijn verkiezingsflyer heeft gelezen, of de vele Facebook-, Instagram- of Twitterberichten heeft gezien, weet dat ik het belangrijk vind dat de VVD een grote stap maakt om Nederland, en Utrecht, te verduurzamen. Duurzaamheid is niet links of rechts. In het verkiezingsprogramma hebben we al laten zien dat we vooruit kijken, maar ook dat we realistisch zijn. Zo gaan er meer elektrische auto’s komen, en dat is goed voor het milieu. Gaan wij daar als politici, of als gemeente, over? Nee, daar gaan inwoners zelf over: zij bepalen zelf of zij een elektrische auto aanschaffen. Ik heb dat wel gedaan, omdat ik het belangrijk vind dat ik in een auto rijd die geen CO2-uitstoot heeft. Maar wat kan de gemeente dan wel doen? De gemeente kan wel faciliteren, door ruimte voor meer laadpalen te bieden. Er zijn genoeg commerciële partijen die laadpalen willen exploiteren, en de gemeente weet aan de hand van RDW-gegevens, en parkeervergunningen, exact hoeveel laadpalen er nodig zijn, en hoe hard het aantal elektrische auto’s waarschijnlijk gaat groeien. Dat betekent ook dat er niet teveel gewone parkeerplaatsen omgezet worden naar parkeerplaatsen met een laadpaal. Wie weet komt er in de toekomst wel een andere technologie, maar voor nu zijn voldoende laadpalen voor het groeiende aantal elektrische auto’s nodig. En daar heeft de gemeente een faciliterende rol.

Het raadslidmaatschap is net gestart en ik heb zin in de komende 4 jaar. Wil je samen met mij kijken hoe we Utrecht beter, mooier, duurzamer, veiliger en schoner kunnen maken? Laat het weten, en dan gaan we samen een kop koffie drinken!