Sportzomeren

Door: Judith Tielen

Wat was het een lekkere sportzomer: zo op de bank voor de televisie konden we allemaal meedoen en even het gevoel hebben ook een winnaar te zijn.

 

Om vervolgens ook zelf actief te worden: fietsen, snel even wandelen, rennen, een balletje opgooien, slaan of schoppen. Meer dan 61% van de Utrechters sport tenminste 1x per week. Dat is fors meer dan in de andere G4-steden. Utrecht is een sportstad!

Vorig jaar zomer was Utrecht zelfs de nummer 1 sportstad van Nederland: met de Grand Départ van de Tour de France was Utrecht een weekend lang de belangrijkste stad van Frankrijk en de wereld. Hét sportieve middelpunt van fiets en feest.

Ook deze sportzomer heeft een echt Utrechts tintje. Met Dafne Schippers vaardigde onze stad een topatlete af die we op 4 september huldigen om haar zilveren Olympische medaille. En Utrechtse roeiers presteerden excellent bij de Spelen in Rio. En in de tweede helft van september is Utrecht host city van de Nationale Sportweek (www.sport.nl/sportweek).

Sport is goed, sport is belangrijk. Dat vindt u vast ook. Sporten draagt bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest, stimuleert sociale contacten en is een bindmiddel. Dat vindt u vast ook. Voor een samenleving is sport dan ook een van de basisbehoeften. En ook daar kunt u zich vast wel in vinden.

Vindt u dat er veel gemeenschapsgeld naar de sport mag gaan? Die vraag is als liberaal al minder makkelijk met een krachtig ‘ja’ te beantwoorden.

In Utrecht wordt de komende jaren meer dan € 100 per inwoner uitgegeven aan sport. De grote budgetten zijn onder te verdelen in €8 miljoen voor buitenaccommodaties, €7 miljoen voor binnenaccommodaties en bijna €6 miljoen voor de zwembaden.

Ook steekt de gemeente ruim anderhalf miljoen Euro in sportstimulering, 2 ton in topsport- en talentontwikkeling en bijna een half miljoen in sportevenementen, zoals het EK vrouwenvoetbal volgend jaar en het NK atletiek.

De VVD vindt sport goed en belangrijk. Grootste knelpunten vindt de VVD de wachtlijsten die jonge Utrechters ervan weerhouden om te voetballen of te hockeyen en de krimpende buitenaccommodatie voor de roeiers. De VVD heeft de afgelopen periode meegetekend voor extra kunstgrasvelden en voormalig raadslid Willem Buunk heeft een meerderheid gekregen voor zijn motie voor ruimte voor Utrechtse roeiers.

De komende periode gaat de gemeenteraad verder spreken over sport aan de hand van de sportnota 2017-2020. De aandachtspunten van de VVD daarbij blijven de ruimte voor roeiers, beter beheer en gebruik van de accommodaties. En de VVD ziet wel wat in een unieke ‘hattrick’ in de fietssport: na de start van de Giro d’Italia en de Grand Départ ook de start van de Vuelta, de ronde van Spanje, naar Utrecht
halen.

Heeft u ergernissen, knelpunten of standpunten over sporten in Utrecht die de VVD moet meenemen bij die discussies? Ik hoor ze graag via mail of app.

Een sportieve herfst gewenst!