Sexueeldisrespect in Utrechtse Zwembaden

door: Queeny Rajkowski

Op 2 augustus jl.post vader Albert Mulder een tekst op Facebook genaamd ‘Vaders GEZOCHT! Of ben je een mietje?’

 

 

Albert beschrijft in deze tekst een bizarre en onacceptabele situatie op het Utrechtse zwembad De Kwakel een dag eerder, 1 augustus. Meisjes zouden in dit en andere zwembaden niet veilig zijn. Jongens zouden ervoor zorgen dat deze meiden onveilig zijn. Ze lopen rond in de zwembaden zonder hun ouders om hen te corrigeren op onfatsoenlijk en/of verwerpelijk gedrag, stelt Albert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen in Utrecht zich veilig voelt en zichzelf kan zijn. Dat betekent ook als jonge meid in bikini rondlopen in en rondom het zwembad.

Een ongemakkelijk of onveilig gevoel in zwembaden en bij pashokjes is helaas voor (jonge) meiden niet vreemd. Wat hen voor het leven kan tekenen. Zo schrijft Albert in zijn verhaal op Facebook, dat hij met zijn vrouw en zoontje in het kleedhokjes deel van het zwembad rondloopt, als hij opmerkt dat een meisje van circa 12 jaar wordt omsingeld door 3 jongens van circa 16 jaar met de vraag ‘of ze er even aan mogen
zitten’. Gelukkig grijpt Albert in. Dan hoort hij een paar seconden later andere meisjes roepen: “Nee niet doen, dat wil ik niet”. Albert grijpt wederom in door de jongens weg te sturen.

Ik ben me ervan bewust dat dit soort praktijken voorkwamen in buurten en zwembaden waar ik ging zwemmen toen ik jonger was. Als ik met vriendinnetjes ging zwemmen dan waren er inderdaad altijd vaders in de buurt die op ons aan het letten waren. Wij als jonge meiden, vonden dat natuurlijk totaal overdreven.
Ik schrik daarom van het verhaal van vader Albert. Niet, omdat dit éénmalig een avond in de Kwakel in Utrecht gebeurt, maar omdat ik het gevoel krijg dat dit een structureel en veelvoorkomend probleem is. Helaas hebben we het hier nooit zo in de gemeenteraad over gehad sinds ik raadslid ben. Waarom eigenlijk niet? Ziet de Utrechtse raad dit probleem niet? Of zijn andere dingen ‘erger’? Wisten we dit niet?

Ondertussen heb ik dit onderwerp aangekaart bij het college. Deze jongens vertonen strafbaar gedrag en verpesten de sfeer. Je moet met je poten van elkaar afblijven. Als zich incidenten voordoen dan moeten er ook consequenties zijn. Dit betekent niet alleen een ontzegging voor één zwembad in Utrecht, maar voor allemaal. Naast het straffen, moeten deze jongens ook leren wat respectvol met elkaar omgaan betekent. En dan denk ik aan wat Albert schrijft: “Waar zijn hun ouders eigenlijk?” Wat leren zij hun zonen thuis?
Dit is toch niet normaal.

Ik hoop dat ik snel een reactie van het college krijg met een uitgebreid verhaal van maatregelen en aanpakken. Hoe zijn de jongens gestraft, maar ook hoe zij worden geholpen om van dit beeld van seksueel disrespect af te komen?

Ondertussen hoop ik dat er zorg is voor de meiden die dit is overkomen. Ik hoop dat zij aangifte doen om zo de aanpak te ondersteunen. Naar zwembad gaan, moet een leuke activiteit zijn. Ik kies de kant van mensen die voor gezellig naar het zwembad gaan. Zwemmen moet leuk en veilig zijn, ook voor jonge meiden.