De subsidiekraan voor politieke partijen moet dicht!

Door Bas Steunenberg

In de meeste gevallen krijg je binnen de VVD gelijk bijval als je voor het dichtdraaien van subsidiekranen bent.

 

 

Maar niet als het gaat om de bijdrage vanuit de belasting-snoeppot om onze mooie partij financieel overeind te houden. Sterker nog de VVD is een financieel ongezond bedrijf dat zonder die staatssteun niet zou kunnen blijven voortbestaan. Door de dalende ledenaantallen daalt al jaren op rij ook de bijdrage die wij krijgen van de overheid. De VVD is zich al een tijd aan het bezinnen hoe die trend in dalende ledenaantallen om te keren of in ieder geval te doen stagneren. Vorig jaar verscheen het VVD-rapport van de commissie Rutte over vernieuwingen in de partijstructuur en die heeft zich ook bezonnen op een verandering in de huidige verenigingsstructuur en vormen van lidmaatschap. Ik hoop dat de huidige voorzitter Keijzer ook hier voortvarend mee aan het werk gaat.

Maar wat zijn nu oplossingen voor het dalende ledenaantal en voor de financieel krampachtige situatie van de politieke partijen? Want het zal u niet verbazen als het met de financiën van het CDA en de PvdA ook niet florissant gesteld is. Maar dan nog moet je naar mijn mening als liberale partij niet afhankelijk willen zijn van staatsteun. Dus wil ik u allen oproepen om mee te denken over hoe politieke partijen meer of weer aantrekkelijk gemaakt kunnen worden voor aspirant-leden en geïnteresseerden en vooral hoe kunnen wij meer geld genereren voor onze bedrijfsvoering. Uiteraard sponsoring blijft lastig omdat een VVD-stemmende middenstander niet altijd zijn naam wil verbinden aan onze mooie partij uit angst voor het wegblijven van de anders stemmende klanten.

Maar hoe kunnen wij nu aan nieuw geld komen?
De Libertarische Partij Nederland doet aan crowd-funding. Ik geloof daar niet zo in. In het bedrijfsleven lijkt dit ook maar geen succes te worden. En waar ga je dan geld voor binnen halen? De organisatie bestaat al, dus je kunt niet als vele startende bedrijven voor dat doel geld binnen halen. En wat is het rendement van de VVD? Winst maken wij niet dus op die manier krijg je je investering ook niet terug.

Nee het moet op andere manieren. Misschien een Amerikaans systeem van ‘’Koop uw zetel’’. Misschien moeten wij minder vies zijn van zelf gefinancierde campagnes zoals die van president-kandidaat Trump in de VS. Je geeft mensen de kans om politieke invloed te vergaren als zij zelf hun campagne financieren en structuren en daarmee ook geld voor de partij genereren. Wel is het dan wijs om mensen nog wel aan een selectieproces bloot te stellen maar niet meer zo streng als huidige bij het opstellen van de kieslijst.
Dus weg met de lijsten op rangorde bij de verkiezingen. Iedereen krijgt dezelfde startkwalificatie en wie de meeste stemmen krijgt wint. En als jij dus heel veel geld in een persoonlijke campagne wil steken wensen wij jou veel succes. De partij hoeft hier dan niet aan bij te dragen en kan zelfs om een afdracht vragen bij het bereiken van de gewenste zetel.

Nog een idee is dat je de VVD meer positioneert als een netwerkclub waardoor leden invloed vergaren op de landelijk en lokale politiek. De VVD moet meer aantrekkelijk zijn als partij en vooral het vertrouwen in de politici en burgemeesters die zich met een slokje op toch niet al te netjes gedragen moet weer hersteld worden. Geef mensen invloed voor hun lidmaatschap. De VVD is nu een sterk op zichzelf en bestaande leden gerichte vereniging en te weinig op de maatschappij en potentiële leden. Doe net als de studentenverenigingen en maak veel duidelijker waarom je lid moet worden en wat de voordelen zijn en houdt het niet voor jezelf als een goed bewaard geheim. Met de huidige trend van dalende ledenaantallen loop je zelfs het risico straks te weinig leden te hebben om de lijstjes te vullen.

Wees dus meer transparant en laat zien wat je doet. Facebook is een leuk medium, maar dan kan ik nog geen evenementen volgen. Ga bijvoorbeeld in zee met een internet-tv kanaal en neem de activiteiten op en zet ze online en do ‘’pay-per-view’’. Menigeen zal geïnteresseerd zijn in een mooie lezing van
Frits Bolkesteijn of een pittige discussie van Halbe Zijlstra met Alexander Pechtold over het cultuurbestel in Nederland.

Ik denk tot slot dat je ook meer betaal-activiteiten kunt organiseren waar mensen echt graag bij willen zijn. Zoals een businessdiner met goede sprekers als Gerrit Zalm. Onze eigen Club van 100 is een goed voorbeeld. Maar laat mensen ook los deelnemen aan deze activiteiten en los betalen per deelname zonder gelijk lid te worden van de club.

Samenvattend, wees meer transparant in wat je doet en win het vertrouwen terug dat de politiek er echt toe doet en dat je als vereniging bestaansrecht hebt en je politici betrouwbaar zijn. Geef geïnteresseerden kans op invloed en laat hen daar gerust eigen geld voor genereren. De komende verkiezingen in de VS geeft ons vele voorbeelden hoe je geld kunt generen dus laten wij het goede voorbeeld van het Wilde Westen nog maar eens volgen!